35 de fotografii din Londra făcute exclusiv cu iPhone 6 Plus

Timp de citire: 8 minute

Vlad Dulea

Ajungând pentru a treia oară la Londra în ultimii ani, mi-am propus să las acasă aparatul foto DSLR. În fond apucasem deja să fotografiez cu el cam toate obiectivele importante din capitala regatului, așa încât am zis, de data aceasta, să nu mai car după mine bagajul cu aparatul foto și obiectivele aferente, mai ales că, de curând, mi-am luat iPhone 6 Plus, iar unul din motivele pentru care l-am luat a fost că are una din cele mai bune camere foto existente pe un smartphone.

Prin urmare, mi-am propus să testez dacă aș putea să fotografiez o întreagă excursie DOAR cu iPhone. Iată mai jos o selecție de fotografii, realizate exclusiv cu iPhone, fără nici un fel de post-procesare pe calculator. Singurele procesări ale fotografiilor de mai jos s-au făcut AUTOMAT direct din soft-urile cu care am fotografiat.

Pentru fotografiere am folosit de cele mai multe ori aplicația Pro HDR X, cu rezultate foarte bune în condiții de iluminare dificilă. În rest, în situații cu lumină bună sau când am avut nevoie de unghi larg de încadrare (panoramă) am folosit soft-ul standard al iPhone-ului.

St Katharine Docks

St Katharine Docks este unul din cele mai frumoase locuri din Londra. Faptul că este ascuns în spatele unor blocuri îl face să rămână ferit de aglomerația de turiști cu care te obișnuiesc celelalte obiective din Londra. Este situat în imediata apropiere a celebrului Tower Bridge și reprezintă un mic port de iahturi pe malul căruia sunt dispuse restaurante, magazine și hoteluri. În mijlocul lui vei găsi pubul The Dickens Inn, situat pe locul unei vechi fabrici de bere datând din secolul 18.

London Eye

Ne-am urcat în London Eye imediat după apus. Celebra roată de observație din Londra, la momentul construcției în 1999 era cea mai mare din lume. Între timp a ajuns pe locul 4 fiind depășită pe rând de cele din Nanchang în 2006, Singapore în 2008 și Las Vegas în 2014.

În condiții de noapte Pro HDR X nu mai e avantajos de folosit, în schimb am constatat că soft-ul implicit al telefonului în combinație cu stabilizarea optică poate duce la rezultate foarte bune.

Pentru panorama de mai jos am tras mai multe cadre cu camera normală pe care apoi le-am combinat automat în aplicația AutoStitch Panorama.
london-2015-IMG_0595

Plimbare cu vasul pe Tamisa

Ca de obicei, pentru o scurtă plimbare pe Tamisa am preferat transportul în comun, în detrimentul unui vas de croazieră. Cu 6 lire de persoană poți parcurge pe Tamisa toată distanța dintre London Eye și O2 Arena, care, de altfel, era și destinația noastră finală pentru acea zi.

Când te afli în mișcare, Pro HDR X își pierde din utilitate. Cele trei expuneri diferite vor avea mici diferențe de încadrare, rezultatul având în final mici artefacte, după cum se poate vedea la marginile clădirilor din ultima poză a calupului de mai sus.

Zona Palatului Buckingham și parcul St.James

O vizită la Londra te va duce, cu siguranță în zona Palatului Buckingham unde ai ocazia să vezi celebra schimbare a gărzilor. Schimbarea gărzilor se face în fiecare zi la ora 11:30 din primăvară până în toamnă. Iarna, în schimb, ceremonia de schimbare a gărzilor se face o dată la două zile, prin urmare, în sezonul rece trebuie să încerci să afli din timp zilele în care are loc ceremonia, ca să nu îngheți așteptând degeaba la poartă, așa cum fac cei de mai jos:

St.James Park, situat chiar în fața Palatului Buckingham este cel mai frumos parc al Londrei; locul unde, la tot pasul, poți întâlni veverițe, pelicani, pescăruși, porumbei, fazani, pe care, cu grijă, le poți și hrăni.

london-2015-IMG_1177

Zona West End, Carnaby și Oxford Street

West End este celebra zonă a teatrelor din Londra (echivalentul Broadway-ului New Yorkez). În aceeași zonă vei întâlni Carnaby Street (zona cu cele mai cunoscute cluburi londoneze) și Oxford Street (cea mai frecventată stradă de shopping din Londra).

Garden Lodge, ultima locuință a lui Freddie Mercury

Garden Lodge este numele locuinței din Londra a lui Freddie Mercury. A achiziționat-o în perioada în care cânta deja cu Queen. Este, de altfel, și locul în care a murit pe 24 noiembrie 1991. În testamentul său, i-a lăsat această proprietate, în valoare de 10 milioane de lire sterline, fostei sale iubite, Mary Austin.

Imediat după moartea lui Freddie, peretele exterior al gardului care înconjoară proprietatea s-a transformat într-un altar, fani din toată lumea lipind ani de-a rândul scrisori și mesaje pe acesta. Astăzi se văd doar urmele acestuia. Casa nu pare locuită și nimic nu amintește clar despre faptul că aceasta a fost locuința lui Freddie Mercury. Pentru un trecător neavizat, casa din Logan Place nr.1 ar trece, probabil, neobservată.

Printre inscripțiile scrijelite pe perete sau pe poartă mai găsești câte un ”We love Freddie” precum cel de deasupra numelui proprietății (Garden Lodge) care să îți confirme că te afli în fața casei în care, timp de câțiva ani buni, s-au scris unele din cele mai importante file ale muzicii din istoria modernă a acesteia.

De pe strada Logan Place poți face o plimbare pe jos către Exhibition Road, locul în care se află două din cele mai importante muzee din Londra: Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul Științei. Plimbarea de maxim 25 de minute te va purta pe străduțele unui cartier rezidențial cochet și foarte liniștit.

Muzeul de Istorie Naturală

Muzeul de Istorie Naturala din Londra este echivalentul londonez al Muzeului Antipa din Bucuresti. Ca multe din muzeele londoneze, cu excepția anumitor sectoare, intrarea este gratuită. Arhitectura interioară a muzeului mi-a dat, de câteva ori, senzația că mă aflu într-o scenă din Harry Potter 🙂

O zona clasica a Muzeului de Istorie Naturala din Londra este camera care adaposeste un model în marime naturală al unei Balene albastre. Cu o lungime de 30 m și cu o masă corporală de peste 170 tone, acesta este cel mai mare animal cunoscut că ar fi existat vreodată. Modelul celui mai mare animal al lumii este agatat si sustinut de o retea de fire si domina intregul spatiu vizual. Îți ia un minut si jumatate doar pentru a merge de la un capat la celalalt.
Pentru a putea încadra tot unghiul, pentru această poză am folosit funcția Panoramă din soft-ul implicit al iPhone-ului. A fost prima oară când am simțit nevoia obiectivului wide de la aparatul DSLR, dar mi-am adus aminte că aș putea încerca să fac o panoramă cu iPhone-ul, iar rezultatul mi se pare rezonabil.
london-2015-IMG_1666

Despre aplicația folosită pentru fotografiile HDR: Pro HDR X

Pro HDR X vine ca o mănușă peste procesorul noilor iPhone 6. Aplicația trage, în mai puțin de o secundă, 3 cadre consecutive cu trei expuneri diferite, pe care mai apoi le combină într-o singură fotografie cu o plajă dinamică mare (”High Dynamic Range”). Procesarea durează 2-3 secunde, dar rezultatele sunt, de cele mai multe ori, impresionante.

Pentru exemplificare am pus mai jos cele trei cadre cu expuneri diferite pe care le realizează în fundal aplicația și pe care apoi le combină cu rezultatul de mai jos.

Softul implicit al iPhone ar fi făcut, în modul automat, una din cele două expuneri mai luminoase (cea din mijloc sau cea din dreapta).

Pro HDR X le combină pe acestea trei și rezultă fotografia de mai jos:
london-2015-IMG_0325

De reținut că acest lucru se întâmplă în modul automat și foarte rapid. Fotografierea efectivă prin aplicație durează aproape la fel de puțin ca fotografierea cu soft-ul implicit al iPhone-ului, spre deosebire de Hydra, o altă aplicație foarte populară în acest moment în App Store, care mai întâi analizează timp de câteva secunde cadrul, apoi înregistrează câteva zeci de cadre consecutive, pe care abia apoi începe să le proceseze în alte câteva secunde. Hydra poate obține, în anumite condiții, rezultate mai bune, dar durează destul de mult procesul de analiză și fotografiere efectivă. Pro HDR X obține, după cum bine ați văzut, rezultate foarte bune fără să îți răpească prea mult timp, permițându-ți astfel să te bucuri mai mult timp de călătoria în sine 🙂

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.