Recomandări pentru festivalul One World Romania 2014

Timp de citire: 5 minute

Vlad Dulea

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania aduce la București, în perioada 17-23 martie 2014, 50 de filme, împărțite în 5 secțiuni principale și proiecții speciale, dar și matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski și chiar un circuit turistic aparte, în centrul Bucureștiului.

Cele 5 secțiuni principale de anul acesta sunt: După 25 de ani, Rebeli pentru cauze, Statul strâmb, Clinica mass-media, Și dragostea este un drept al omului.

Retrospectiva One World Romania 2014 este dedicată regizorului Marcel Lozinski, iar în cadrul acesteia vor fi proiectate 10 dintre filmele sale. Lista completă a filmelor este aici https://oneworld.ro/2014/l/ro/sectiuni/50/marcel-lozinski-stapanul-hazardului/.

50 de filme în cine-luptă | One World Romania 2014

După 25 de ani cuprinde 6 documentare recente care documentează și revizitează perioada comunistă, un sfert de secol mai târziu, dar conține și un program de 5 scurtmetraje românești realizate în perioada 1963-1983 la studioul Sahia – https://oneworld.ro/2014/l/ro/sectiuni/44/dupa-25-de-ani/

Secțiunea Rebeli pentru cauze aduce în atenția proaspăt revoltatului bucureștean exemple de activism neconvențional din spațiul ex-sovietic, dar și două filme românești prezentate în premieră, care completează tabloul activismului contemporan: „Toamna românească” (regia: Matei Budeș) și „București, unde ești?” (regia: Vlad Petri). – https://oneworld.ro/2014/l/ro/sectiuni/45/rebeli-pentru-cauze/

Statul strâmb prezintă o selecție de documentare despre felurite cazuri de corupție din toată lumea, inclusiv „Putin’s Games” – un film despre mita, corupția, degradarea mediului și violarea drepturilor omului din spatele recent încheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci – https://oneworld.ro/2014/l/ro/sectiuni/46/statul-stramb/

Clinica mass-media încearcă prin 6 filme – unele mai serioase, altele care tratează situația cu mult umor – să analizeze starea presei în momentul de față, în mai toate colțurile lumii. Filmele acestei secțiuni ridică întrebarea: există oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice preț și servilismul față de numeroasele interese politico-economice, practicate de o bună parte a mass mediei zilelor noastre? – https://oneworld.ro/2014/l/ro/sectiuni/47/clinica-mass-media/

Cea de-a cincea secțiune, Și dragostea e un drept al omului cuprinde 4 povești despre relații neacceptate – de societate, de familie, de legile țării în care trăiesc. Fiecare dintre filmele acestei secțiuni găsește o formulă cinematografică specială pentru a vorbi despre dragoste cu căldură și delicatețe. Prin ele se încearcă privirea problemelor LGBT dintr-o altă perspectivă și includerea lor într-o discuție mai largă. – https://oneworld.ro/2014/l/ro/sectiuni/48/si-dragostea-este-un-drept-al-omului/

Evenimente conexe

În buna tradiţie a festivalului, One World România înseamnă nu numai film documentar, ci şi o o serie întreagă de evenimente conexe, de la spectacole de teatru până la un circuit turistic.

Două dintre aceste evenimente conexe mi se par foarte interesante și le recomand:

În premieră în Bucureşti, One World România organizează, în perioada 18-23 martie 2014, Marele circuit al şpăgii (https://oneworld.ro/2014/l/ro/evenimente/50/marele-circuit-turistic-al-spagii/). Eugen Istodor ghidează participanții printr-un cartier unde – aproape la fiecare colţ de stradă – s-a petrecut câte un fapt de corupţie în ultimii 25 de ani. Turul începe zilnic din Piaţa Dorobanţi, la intrarea în strada Beller, de la ora 17:00, între 18 şi 21 martie, iar pe 22 şi 23 martie, de două ori pe zi, de la ora 11:00 şi de la ora 17:00.

Pe 20 martie, veţi putea urma un curs turbo de Master of Corruption Administration sub îndrumarea lui Petr Sourek, CEO Corrupt Tour (https://oneworld.ro/2014/l/ro/evenimente/51/turismul-coruptiei-prinde-aripi/).

Rețeaua – un documentar românesc în secțiunea specială Work-in-progress

In fiecare an, One World Romania invita un regizor roman sa prezinte un film la care lucreaza. Pentru public, este o ocazie sa intrevada ce se pregateste in cabinele de montaj si sa contribuie, prin reactiile sale, la nasterea unui film. Pentru documentaristi, este o prima confruntare cu spectatorii, din care poate intelege cum se raporteaza ei la subiectul sau si la felul in care il abordeaza.

Proiectul lui Claudiu Mitcu, ”Rețeaua”, vorbeste despre o disfunctie grava a sistemului medical romanesc, care a tinut o vreme prima pagina a presei, pentru a cadea apoi – fara motiv, dupa cum se intampla deseori – in uitare.

reteaua-2014-140215023022

In Romania, bolnavii de cancer nu pot beneficia de medicamente citostatice nici gratuit, asa cum prevede legea, nici contra cost din farmaciile romanesti. Pentru a-si rezolva o problema, aceia care au acces si fonduri sunt nevoiti sa apeleze la farmaciile din strainatate fiind siguri ca banii cheltuiti nu vor mai fi recuperati. Ceilalti, mai putin norocosi, sunt condamnati la intarzierea sau neinceperea tratamentului sau urmarea unui tratament incomplet, cu sanse semnificativ mai mici de vindecare, in prima faza si, bineinteles, in cele din urma, la moarte. 

Multi dintre bolnavii care incearca, intr-un fel sau altul, sa faca rost de medicamente, sunt ajutati de o adevarata RETEA de oameni. Membrii retelei cumpara medicamentele din strainatate si le trimit in Romania cu ajutorul prietenilor, cunostintelor, turistilor care cunosc situatia respectiva. La ora actuala reteaua numara peste 250 de oameni si pretul medicamentelor tranzactionate anual se ridica la aproximativ 60.000 euro.

Trebuie subliniat faptul ca membrii retelei nu obtin nici un fel de beneficiu material de pe urma participarii lor la acest “trafic”. Firul narativ al documentarului e constituit de traseul medicamentelor din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena (situata langa cladirea Operei) pana la bolnavul din Romania.

PROIECȚIE: 19 Martie, 17:00, Muzeul National al Taranului Roman

Regizorul Claudiu Mitcu va prezenta o selectie de material montat care va constitui punctul de pornire al dezbaterii.

Informațiile complete despre secțiuni, evenimente conexe, invitați, lista completă a filmelor și trailere-le acestora sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului: www.oneworld.ro.

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.