Câteva cuvinte despre Agerpres și aplicația pentru mobile

Timp de citire: 3 minute

Vlad Dulea

Cu siguranță nu este nimic revoluționar în apariția unei aplicații de știri pentru mobil. Pare, mai degrabă, un gest firesc și de așteptat din partea celei mai vechi agenții de presă din România. Cine este Agerpres, care este istoria celei mai vechi agenții naționale de presă și care este principalul avantaj al proaspetei lansate aplicații pentru iOS și Android, vei afla în rândurile care urmează.

Ce înseamnă o agenție de știri

Știrea, de la petrecerea evenimentului și până când aceasta ajunge sub forma finală în fața publicului, în ziare, programe tv sau radio sau site-uri web, trece de cele mai multe ori printr-un prim „filtru”, cel al agențiilor de știri. Rolul unei agenții de știri este de a furniza, contracost, informații de primă mână, cât se poate de complete și de imparțiale, pieței media. Ziarele, revistele, radio-urile și televiziunile sunt clienții unei agenții de știri.

Niciun ziar nu poate avea corespondenți în toate colțurile planetei pentru a acoperi 24 din 24 de ore activitățile politice, sociale, culturale, sportive, economice, religioase. Această funcție o asigură agențiile de presă.

Scurtă istorie a agențiilor de presă

Agențiile de presă au apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, strămoșul comun al agențiilor de presă fiind HAVAS, agenția franceză de presă întemeiată în 1835.

Havas s-a bucurat încă de la începuturi de un real succes, ceea ce i-a determinat pe doi dintre angajații săi germani, Bernhard Wolff și Julius Reuters, să creeze, la rândul lor, agenția de presă Wolff, în Germania (1849) și respectiv Reuters, în Anglia (1851).

După încheierea celui de-al doilea război mondial, în august 1944, HAVAS și-a schimbat numele în France Press sub care activează și astăzi.

Prima agenție de presă românească

Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și totodată prima agenție autonomă din România. A fost înființată în urmă cu 125 de ani, în martie 1889, funcționând la început sub numele de Agenția Telegrafică a României.

În toată această perioadă agenția a funcționat sub mai mult denumiri printre care: Agenția Română, RADOR, Agenția Română de Presă AGERPRES (din 1949 până în 1989), Agenția Națională de Presă ROMPRES (din 1990 până în 2008), acum funcționând sub numele de Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Aplicația de știri pentru mobile de la Agerpres

De curând, Agerpres a lansat propria aplicație pentru mobile, disponibilă gratuit atât pentru iPhone și iPad în AppStore cât și pentru dispozitive care rulează pe Android în Google Play.

Aplicația se laudă cu un algoritm inteligent de sortare a informației în funcție de relevanță, acest algoritm fiind prezent și pe site-ul www.agerpres.ro și folosește funcțiile de notificări push ale smartphone-urilor pentru Alerte/Breaking News, dar principalul avantaj al folosirii aplicației Agerpres  îl vei observa probabil, așa cum l-am observat și eu, după câteva zile de folosire: vei avea informațiile în stare brută, netrecute prin filtrul obositor al vânătorilor de click-uri și al căutătorilor de trafic.

Vei constata că știrile sunt exact așa cum ar trebui să fie, strict informative, fără can-can-uri și trucuri de obținut trafic, iar asta îți va salva o grămadă de timp (și de nervi).

Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore și Google Play.

agerpres-mobile-1 agerpres-mobile-2 agerpres-mobile-3

 

BIBLIOGRAFIE: [1], [2], [3]

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.