Până unde merge paranoia în cazul telefoanelor?

Timp de citire: 4 minute

Vlad Dulea

Firul acțiunii îl puteți deduce din trailerul de mai jos, dar nu vă lăsați păcăliți de el. Filmul păstrează destule surprize pe tot parcursul acestuia și menține suspansul antrenant până la final.

În urmă cu aproximativ zece ani, am avut ocazia să fac parte din staff-ul de campanie al unui candidat la primărie. Îmi aduc aminte că de fiecare dată când ne întâlneam la sediul de campanie, primul lucru care ni se cerea tuturor din încăpere era să scoatem bateriile de la telefoane.

Carevasăzică, nu era îndeajuns să închidem telefoanele ca să nu fie, eventual, interceptate/ascultate ci trebuia să le scoatem și sursa de alimentare (în speță, bateria). Cu alte cuvinte acest mit (sau nu) circulă și se propagă de mult timp.

Între timp, a apărut iPhone, smartphone-ul revoluționar, care (ce să vezi?) n-are baterie detașabilă. Ce-i drept, n-am mai făcut parte de atunci din alte staff-uri de campanie, și nici motive să îmi pese dacă telefonul mi-e ascultat sau nu n-am mai avut, dar sunt tare curios ce fac posesorii de iPhone în ziua de azi dacă vor să evite să fie interceptați. În filmul Paranoia (de vineri în cinematografe), de exemplu, îl aruncă într-un borcan cu apă.

Nu are sens să îți iei un smartphone dacă nu îl folosești la maxim, cu internetul mereu pornit, cu serviciile de localizare mereu pornite și cu aplicații rulând care să îți facă viața mai ușoară. Eu de exemplu, folosesc un planificator de agendă care știe exact unde trebuie să ajung, la ce oră, de unde plec și mă anunță cu 10 minute înainte de momentul în care ar trebui să plec, ținând cont de distanță și de traficul până la locul în care trebuie să ajung.

Folosesc aplicații care îmi oferă sugestii și recomandări pe baza lucrurilor care îmi plac. Câteodată am senzația că smartphone-ul meu știe mai bine decât mine cine sunt, ce vreau, ce îmi place…

Evident că găsesc un oarecare confort în toate astea și o grămadă de beneficii, dar pe de altă parte realizez că nu doar smartphone-ul meu poate deține aceste informații despre mine.

Cam acesta este contextul în care se desfășoară acțiunea filmului ”Paranoia” care se va lansa în cinematografele din România începând de vineri 20 septembrie 2013.

Filmul îi are în rolurile principale pe Liam Hemsworth (The Hunger Games), Gary Oldman, Harrison Ford și este distribuit în România de Media Pro Distribution

Firul acțiunii îl puteți deduce din trailerul de mai jos, dar nu vă lăsați păcăliți de el. Filmul păstrează destule surprize pe tot parcursul acestuia și menține suspansul antrenant până la final. Cu toate că nu e menționat pe afiș, aș vrea să menționez rolul foarte bun pe care îl face Richard Dreyfuss, tătăl pensionar și bolnav al personajului principal. Este prima oară când un rol secundar ca acesta, sortit oarecum eternelor clișee, își face loc în peliculă fără a înclina balanța către inevitabila dramă patetică.

PS1: Liam Hemsworth tocmai a anunțat acum 2 zile că s-a despărțit de Miley Cyrus după o relație de 4 ani și o logodnă ce a durat mai bine de un an.

PS2: În film, la un moment dat, pentru accesul într-o zonă restricționată, personajul principal are nevoie de telefonul altcuiva dar și de amprenta aceluia. Recent lansatele modele 5c și 5s de la iPhone se pare că vor rezolva și acest ultim impediment 🙂

Poți câștiga două invitații duble la thrillerul Paranoia

Invitațiile sunt valabile în perioada 23-26 septembrie, la CinemaPRO, din București. Pentru a afla cum poți câștiga una din cele două invitații intră pe Blog de Cinema și urmeză pașii de acolo.

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.