După ce zilele trecute am văzut cum Social Media este în stare să creeze controverse și răspunsuri geniale (a fost cazul scrisorii din Marea Britanie, sau cazul campaniei ROM vs Bruce/Iron Maiden), astăzi am mai asistat la un răspuns excepțional. Dar hai să o luăm cu începutul.
Pe 28 iulie, Cornel Ilie de la Vunk publica pe blogul personal o Scrisoare către colegi. Colegii de breaslă muzicală, se cuvine a menționa. Vreau să vă spun din start că rezonez cu majoritatea ideilor expuse de Cornel în articol și am să dau doar câteva exemple (articolul e mult mai lung, vă invit să îl citiți la el pe blog):
Mi-e ciuda cand cei cu talent se pierd, undeva, pe drum, din orgoliu, din teama de a cere mai mult de la ei insisi, din lipsa de viziune, din lipsa de incredere in altii care ar putea sa-i sfatuiasca si, uneori, chiar din aroganta, tocmai pentru ca stiu ca sunt mai talentati decat majoritatea. Mi-e la fel de ciuda cand cei talentati se multumesc cu putin, se blazeaza si tin cu dintii de “hai ca merge si-asa”
Lipsa de sinceritate din arta sau creatia fiecarui artist duce la incapacitatea de a vedea compromisurile uriase pe care le face pentru un statut meschin.
Exista un obicei al unor artisti de-ai nostri de a canta in programul lor coveruri, piese care sunt acum in topuri. N-ar fi nicio problema daca nu ar folosi pozitivele pieselor si nu ar canta peste vocea lui Pitbull, Bruno Mars, Jennifer Lopez, Rhianna etc…
Daca esti invitat intr-un concert, trebuie sa canti 45′ sau o ora, iar tu nu ai atatea piese cat sa acoperi timpul asta, poate nu ar trebui sa accepti sa iesi pe scena pana nu iti faci un program cat de cat respectabil. Este lipsa de respect fata de publicul tau, oricare ar fi el si, cel mai trist, este lipsa de respect pentru pasiunea si meseria pe care ti-ai ales-o.
Cu ocazia asta vreau sa-mi spun si oful legat de maniera in care au inceput sa fie scrise unele texte in limba romana, pentru ca mi se pare ca se depaseste o limita care nu mai are nicio legatura cu creatia, viziunea artistului, licenta poetica, bunul simt sau umorul. Artisti foarte talentati, carismatici, muncitori si care se mentin foarte bine in topurile radio, au atins limita de jos a decentei unui text pentru o piesa pop. Pop, nu hip-hop, unde sunt acceptate revoltele de limbaj.
Suntem colegi si atata timp cat nu exista o critica muzicala activa in Romania, ci doar una mondena, ar trebui sa ne provocam unii pe altii, cu argumente, pentru a scoate tot ce-i mai bun din noi toti.
Cum spuneam, rezonez foarte bine cu toate ideile de mai sus.
Dar, printre altele, Cornel a dat ca exemplu prestația artistică a Deliei la un concert recent la care luaseră parte amândoi:
Acum cateva zile am cantat in acelasi spectacol cu Delia. Avem o relatie de colegialitate, ba chiar acum cativa ani i-am propus sa cantam impreuna o piesa. Conjunctura a facut in asa fel incat sa nu fie atunci momentul potrivit pentru aceasta colaborare. Dar avem tot timpul inainte. Delia este una dintre putinele artiste din Romania care isi permite sa faca ce vrea cu vocea si cu talentul ei, pentru ca este foarte versatila si extrem de talentata. Nu inteleg de ce un asemenea artist alege sa coboare nivelul spectacolului pentru care a fost invitat (si platit!) incat sa inceapa la un moment dat sa cante refrene din manele, cu interpretare de solist de manele. Imi imaginez ca – pentru ca acest concert se tinea in orasul Pantelimon – cauta, cumva, un plus de simpatie din partea publicului . Surprinzator, dar o parte de public a taxat lucrul asta. Si a huiduit. Sau nu a apluadat deloc, ceea ce mi se pare ca spune si mai multe. Un artist care nu primeste aplauze este mai indiferent publicului decat unul hudiuit. N-ar fi fost nicio problema daca lucrul asta il facea altcineva, dar Delia este jurat la X Factor, un concurs in care cei mai tineri, incepatorii iau de buna ce le spun juratii si ce sfaturi le dau ei.
Probabil că putem scrie romane în care am putea argumenta dacă unul sau altul are sau nu dreptate în acest episod. Doar că eu nu vă propun asta, cum nici eu nu mi-am propus să judec asta. Ci vreau să vă dau exemplu de ceea ce eu consider un răspuns Social Media de nota 10.
Iată ce a scris în urmă cu câteva minute Delia pe contul ei oficial de Facebook:
Draga Cornel ( Trupa Vunk ), ti-am citit scrisoarea. Ce am facut eu sambata la Pantelimon a fost o gluma. Cum nu ai inteles asta din prima, ti-am atasat un video demonstrativ ;))) Subliniez ca este o GLUMA, imi esti drag! Te pup!
P.S.: mashup-urile sunt trase cu vocile mele ;))
…și a pus link către filmulețul de mai jos :)))))
Oameni buni, înțelegeți că uneori pur și simplu nu merită să iei lucurile prea în serios, și că un motiv de zâmbet pe fața celuilalt aduce de cele mai multe ori, mult mai mult bine decât oricâte contra-argumente serioase.
Just enjoy! :)
PS: Să știți că n-am scris asta doar pentru că la un moment dat am cântat cu Delia pe scenă :)
Social Media at its best | Adrian Ciubotaru
august 21, 2013[…] mai multe detalii despre acest al doilea exemplu, vezi articolul documentat al lui Vlad Dulea. În afară de Social Media at its best, ce ar mai fi de […]
Câteva exemple "aşa da" şi "aşa nu" în social media • Chinezu
august 19, 2013[…] văzut la Vlad modul în care a reacţionat Delia la scrisoarea lui Cornel. Îl dau ca exemplu de cum să […]
Edvigia Ţâru
iulie 31, 2013Edvigia Ţâru liked this on Facebook.
Edvigia Ţâru
iulie 30, 2013Multumesc :D
Augustin Cîrjan
iulie 30, 2013Cineva a spus o data, (preluat din limba engleza): "waist your life-be an artist!" – mare adevar!
Roxana Mateciuc
iulie 30, 2013Roxana Mateciuc liked this on Facebook.
Cristian Florea
iulie 30, 2013Cristian Florea liked this on Facebook.
Dana Dulea
iulie 30, 2013Dana Dulea liked this on Facebook.
AlexCirstea
iulie 30, 2013RT @VladDulea: Încă un răspuns Social Media de nota 10 http://t.co/cKMBazOCcT
bogdan_liviu
iulie 30, 2013@VladDulea Florin Salam să trăiască :) Fără număr, de la naşu’, un meleon! – http://t.co/NmJW6DRXCn. I rest my case, I suppose :)