alifantis-25Nicu Alifantis face parte din galeria selectă a artiștilor cu a căror muzică am crescut, probabil la fel ca voi, cei care citiți acum aceste rânduri. Sunt câteva (destul de multe!) cântece ale maestrului Nicu Alifantis pe care le-am ascultat și răs-ascultat aproape tot timpul, voluntar sau întâmplător, la casetofon, la televizor, la radio sau chiar cântate la chitară de prieteni. Marea majoritate a acestora se regăsește pe albumul aniversar intitulat ”25” care a apărut în 1999.

În urmă cu doi ani, în noiembrie 2011, la invitația lui Marius Matache am făcut parte din gașca bloggerilor care au relatat de la fața locului Festivalul Ziua de Mâine de la Alba Iulia. Atunci am avut ocazia să îl văd și să îl ascult live pe Nicu Alifantis în compania Șemineu Band, un grup de muzicieni format special pentru proiectul ”Șemineu” care a inclus realizarea unui album (”Cântece de șemineu”) și o suită de concerte speciale dedicate acestuia.

semineu-band

Fiind eu însumi implicat în proiecte muzicale live, nu am putut să nu remarc în primul rând îndrăzneala proiectului și în al doilea rând, acuratețea și sound-ul deosebit al acestuia de care muzica românească avea atât de multă nevoie.

alifantis-cantece-de-semineuȘi eu și Dana ne-am îndrăgostit pe loc de acest proiect și primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în București a fost să căutăm să cumpărăm albumul ”Cântece de șemineu”.  Știu că la vremea respectivă se mai găsea doar la Cărtureşti Verona sau pe internet dar cu precomandă. Îmi aduc aminte că am luat ultimele 3 exemplare din stocul de la Cărturești Verona. Unul l-am deschis și l-am pus în mașină, al doilea l-am luat cu noi și l-am făcut cadou unei persoane dragi când am fost în iarna respectivă în Vietnam iar al treilea îl avem încă nedesigilat, la loc de cinste, în casă :)

În urmă cu câteva luni același Marius Matache m-a sunat și mi-a spus: ”Domnul Nicu Alifantis lucrează la un album nou și ar vrea să își facă un site special pentru acesta. Îl poți ajuta?”. Evident că n-am putut zic decât DA în fața acestei, până la urmă, mare onoare! L-am cunoscut, astfel, personal pe maestrul Nicu Alifantis. La prima noastră întâlnire mi-a pus să ascult piesele (încă nedefinitivate complet) de pe noul album ”Mozaic”.

În anul în care Nicu Alifantis împlinește 59 de ani dintre care 40 de ani de carieră muzicală, m-aș fi așteptat să lanseze, asemenea altor muzicieni cu ștate vechi, un album de genul ”Best of…” cu piesele scoase de-a lungul carierei. Ei bine, prima mea reacție ascultând piesele de pe noul album ”Mozaic” a fost că albumul în sine este un ”Best of…” tocmai pentru că, prin acest album, s-a autodepășit, fără să fie considerat neapărat o reinventare, ci, mai degrabă, o cizelare de o finețe extraordinară a propriilor compoziții muzicale.

Albumul conține 14 piese noi toate pe muzica lui Nicu Alifantis și pe versuri de Dinu Olărașu, Ion Horea, Luís de Camões, George Topârceanu, Laurențiu Ulici, Ion Nicolescu, Nina Cassian, Maria Mirtiotissa, Cezar Baltag, Nichita Stănescu și Mihai Eminescu.

Veți avea surpriza să ascultați pe noul album un ”mozaic” de culturi și genuri muzicale incluzând piese în limbile română, portugheză, greacă, indiană sau chiar în limba spargă inventată de poeta Nina Cassian.

mozaic-carte-cdÎntre timp s-a lansat și albumul (în format CD+Carte), a ieșit la iveală și site-ul: www.alifantismozaic.ro și urmează și două concerte magnifice de lansare a noului album, săptămâna viitoare, într-un cadru deosebit, la Opera Națională Română.

Oamenii care fac parte din noul proiect Mozaic Band sunt în mare parte aceeași care au format și proiectul Șemineu Band. Având în vedere numele și numărul artiștilor, precum și complexitatea aranjamentelor muzicale cu nu mai puțin de 27 de instrumente, atât albumul Mozaic care este deja disponibil pe piață, cât și cele două concerte de la Opera Națională Română de săptămâna viitoare, au mari șanse să rămână o referință în muzica românească.

Vă las mai departe cu un fragment din piesa care mie îmi place cel mai mult de pe acest album. Se cheamă ”Kamadeva” și este pe muzica lui Nicu Alifantis și versurile lui Mihai Eminescu. Piesa conține elemente din cultura indiană și este de o complexitatea muzicală deosebită, aș spune unicat în muzica românească.

Surse foto: [1], [2], [3], [4]

Componența MOZAIC BAND:

Nicu Alifantis – voce, chitară ac., resophonic, cuatro, cavaquinho Raul Kusak – orgă hammond, pian fender rhodes, vocal Marius Pop – chitară el., chitară ac., lapsteel, cavaquinho, vocal Răzvan Mirică – sitar, chitară ac., lapsteel, vocal Mihai Neniță – vioară & vioară Stroh [vioară cu goarnă sau hidedele cu tolcer] Adrian Flautistu – doublebass, vocal Marcel Moldovan – tobe, percuții, vocal Berti Barbera – percuții, washboard, harmonica, drâmbă, vocal Virgil Ianțu – backing vocal [bariton] Mircea Ciurez – backing vocal [tenor] Bogdan Tudor – backing vocal [bas] Yogish Agarwal – voce Cosmin Bălean – duduk Emil Bîzgă – trompetă, flügelhorn Cristian Soleanu – sax [tenor & bariton], clarinet Adrian Cojocaru – trombon Lyuben Gordievski – baian Mircea Cazan – bouzouki

Nicu Alifantis – voce, chitară ac., resophonic, cuatro, cavaquinho
Raul Kusak – orgă hammond, pian fender rhodes, vocal
Marius Pop – chitară el., chitară ac., lapsteel, cavaquinho, vocal
Răzvan Mirică – sitar, chitară ac., lapsteel, vocal
Mihai Neniță – vioară &  vioară Stroh [vioară cu goarnă sau hidedele cu tolcer]
Adrian Flautistu – doublebass, vocal
Marcel Moldovan – tobe, percuții, vocal
Berti Barbera – percuții, washboard, harmonica, drâmbă, vocal
Virgil Ianțu – backing vocal [bariton]
Mircea Ciurez – backing vocal [tenor]
Bogdan Tudor – backing vocal [bas]

Invitați speciali
Yogish Agarwal
– voce
Cosmin Bălean – duduk
Emil Bîzgă – trompetă, flügelhorn
Cristian Soleanu – sax [tenor & bariton], clarinet
Adrian Cojocaru – trombon
Lyuben Gordievski – baian
Mircea Cazan – bouzouki

Campania de astăzi de pe bloguri

Împreună cu Cristi, asociatul meu la Blogal Initiative, am lansat astăzi o campanie în blogosferă prin care am invitat bloggerii să îi scrie un mesaj de suflet maestrului Nicu Alifantis la aniversarea a 40 de ani de muzică. Acum, seara, mă bucur enorm să constat că foarte mulți bloggeri au răspuns provocării, atât în cadrul campaniei de pe Blogal Initiative, cât și în afara ei.

Nicu Alifantis știa că urmează să facem ceva campanie pe bloguri pentru noul album, dar nu știa exact cum va fi și despre ce va fi vorba în cadrul ei. Așa încât astăzi când a ajuns acasă și a deschis calculatorul a rămas extrem de plăcut surprins. M-a sunat și mi-a spus exact așa: ”Am rămas fără cuvinte. Îți mulțumesc și te rog să le mulțumești și celorlalți din partea mea! Sunt foarte impresionat de tot ce s-a scris. Încă nu înțeleg exact ce mi se-ntâmplă!”

Până acum mulțumirile se duc către  Cristina, Cabral, CristiOltea, Cristina, Auraș, Claudia, Ruxa, Dan Byron, GabrielChinezu, Nicu, Make, Cristian, Alina, Cosmin, Feri, Tudor, Alexandra, Dragoș, Răzvan, Cătălin, Daniela, Silviu, Ciprian, Valentin, Ioan, Istvan, Alexandra, Andreea, Camelia, Robert, Sabina, Ionela, Răzvan, Adrian, Oana, Georgiana, Raluca, Marius, Silvia, Vali, Zolty, Hristo, Andreea, Zamfir, Ștefan, Giulia, Gabriel, Elena, Robert, Vecinadeblog, Sorinel, Mircea, Olimpia, Alexandra, Mădălin, Iuliu, Dragoș, Mihaela, Elly, Ioana, Mihaela, Crina, Oana, Despresufletulmeu, Gabriela, Oana, Carmen, Andreea, Daniel, Dana, Alina, Anamaria, Florentina

Ceea ce am făcut noi astăzi este un gest mărunt față de moștenirea muzicală pe care o scrie în fiecare zi Nicu Alifantis. La mulți ani maestre Nicu Alifantis! La mulți ani de carieră muzicală și – după cum puteți citi în articolele de mai sus – de bucurii aduse în sufletul românilor!

Ai ceva de zis despre asta? Lasă un comentariu. Mai jos găsești încă 28 de comentarii la acest articol.

Views 784

Ți-a plăcut acest articol? Vrei să afli când mai scriu?

Urmărește pagina mea de Facebook:


și abonează-te mai jos ca să primești articolele pe email (un email pe săptămână, fără spam-uri, promit!).
299 de abonați primesc deja pe email cele mai interesante postări ale săptămânii!