Din când în când, în weekend, ne dăm întâlnire într-un parc şi pornim în gaşcă pe biciclete către o zonă din afara Bucureştiului (de obicei cam la 25 de km de centrul orașului). O dată ajunși la punctul - îi spunem noi - de campare, ne odihnim un pic, ne împărțim în echipe de 3-4 bicicliști și pornim tot pe biciclete pe câteva trasee aflate pe o rază de aproximativ 10 km față de locul de campare.
Let’s Bike It este încercarea noastră, a bicicliştilor, de a ne implica activ în proiectul Let’s Do It Romania.
Ce înseamnă Let’s Do It, Romania?
Prin acest proiect un grup de voluntari își propun curăţarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Mormanele de gunoi pe care le vor identifica şi curăţa în cadrul acestei campanii sunt gunoaiele aruncate de către cetăţeni (fie ei localnici sau turişti) în areale naturale. În mormanele de gunoi nu se includ zonele în care au fost transportate deşeuri cu utilaje şi depozitate sistematic (acestea fiind gropi de gunoi ilegale). Arealele naturale curăţate pot fi atât pe uscat, cât şi pe apă.
Aşa cum au fost organizate acţiunea din Estonia (ţara de origine a iniţiativei, vezi video pe Youtube) în 2008 şi cele din Letonia şi Lituania în 2009, acţiunea din România presupune implicarea cetăţenilor, a autorităţilor locale, a firmelor private, a operatorilor de salubritate, a persoanelor publice şi a mass media pentru a mobiliza populaţia să iasă în ziua stabilită şi să cureţe deşeurile conform planului realizat de către echipă.
În România, ziua de curăţenie naţională va fi pe 25 septembrie 2010.
Ce înseamnă Let’s Bike It?
Let’s Bike It este încercarea de a ne implica şi noi, bicicliştii, în proiectul Let’s Do It Romania.
Din când în când, în weekend, ne dăm întâlnire într-un parc şi pornim în gaşcă pe biciclete către o zonă din afara Bucureştiului (de obicei cam la 25 de km de centrul orașului).
O dată ajunși la punctul – îi spunem noi – de campare, ne odihnim un pic, ne împărțim în echipe de 3-4 bicicliști și pornim tot pe biciclete pe câteva trasee aflate pe o rază de aproximativ 10 km față de locul de campare. În timpul parcurgerii acestor trasee, acolo unde descoperim pe câmp sau pe marginea drumul mormane de gunoaie (care evident, nu ar fi avut ce sa caute acolo) ne oprim, notăm poziția GPS a locului respectiv plus câteva detalii despre mormanul de gunoi și apoi pornim mai departe. Acestei acțiuni îi spune cartare. Citiţi mai multe despre cartare chiar de pe site-ul Lets Do It Romania.
După câteva ore de cartat echipele se întorc la punctul de campare și după ce toată lumea este odihnită plecăm înapoi spre București. Toată această acțiune durează de obicei de pe la 9:30 dimineața și pe la orele 18:30 suntem înapoi în București.
Ce se întâmplă mai departe?
Obiectivul efortului de cartare îl constituie identificarea tuturor mormanelor de gunoi din Romania şi crearea unei “Hărţi a deşeurilor”. Aceasta are o importanţă capitală întrucât constituie baza efortului logistic ce va asigura cadrul pentru curăţarea respectivelor puncte.
Dar asta nu e tot!
Pe lângă ceea ce am scris mai sus, Let’s Bike It mai înseamnă şi:
- socializare – de-a lungul ediţiilor trecute am cunoscut oameni deosebiţi care împărtăşesc aceeaşi pasiune: bicicleta
- o zi superbă în natură – aer curat, mişcare, sănătate
- peisaje superbe – pe care altfel nu ai avea ocazia să le vezi. Pasionaţii de fotografie au avut subiecte extraordinare de-a lungul ediţiilor trecute.
Iată mai jos câteva din afişele ediţiilor trecute (pozele din afişe sunt chiar din timpul plimbărilor)
globber
adevarat ce zice @Raluca ….
spor la cat mai multe astfel de evenimente 😀
Raluca
Genial evenimentul, eu unul dintre motivele pentru care ma bucur ca stau in Bucuresti. Felicitari !!!!
daniela
interesant….. la strangerea gunoaielor participasem si eu intr-o zi in clasa a XII a prin curtea scolii, dar a doua zi s-a facut la fel…..asta e Romania….
Alex Dima
Superb proiectul. Felicitari si din partea mea tot respectul.